Er was eens ……………. Marinus Leendertse

Met de woorden "Er was eens" beginnen alle, uit onze kinderjaren bekende sprookjes. Al is het in kaart brengen van al je voorouders en de bij hen behorende echte, onechte en aangetrouwde kinderen zeker geen sprookje te noemen (het vereist heel wat inspanning, tijd en doorzettingsvermogen), toch is het mogen publiceren van een stamboomoverzicht met een sprookje te vergelijken. Als je namelijk op het punt gekomen bent dat je het idee hebt dat alles wat uit te zoeken en te vinden valt ook inderdaad uitgezocht en gevonden is, dan heeft het verhaal voor jou een gelukkige afloop, zoals sprookjes dat kennen.

Dat wil echter zeker niet suggereren dat we voor 100% tevreden zijn met datgene wat we tot nu toe gevonden hebben. Volledigheid is na te streven, maar helaas nooit bereikbaar.

Voor alle duidelijkheid zullen we eerst vertellen wie we zijn en wat we willen bereiken:

Joop Goedegebuure (29-4-1944) en Ad Goedegebuure (3-1-1962), 2 broers die "ergens" in 1984 op het idee kwamen hun stamboom eens uit te gaan zoeken. Wij kwamen op dat idee naar aapleiding van het feit dat bij een andere broer van ons een exemplaar van het Goetgebuer-krantje (uit Vlaanderen) was bezorgd en waarin wij enkele gegevens over Nederlandse Goedegebuure's aantroffen. Al spoedig kwamen wij te weten dat je voor gegevens uit een verder verleden dan je eigen vader en grootvader, naar een van de provinciale Rijksarchieven moest gaan. In ons geval was dit voor de provincie Zeeland in Middelburg. Vanaf augustus 1984 zijn wij daar, en in het streekarchief van het eiland Tholen te St.Maartensdijk naar zoveel mogelijk gegevens over de Goedegebuure's gaan zoeken.

In eerste instantie had dat zoeken betrekking op de rechte lijn: wie was de vader van de vader van de vader etc. Deze reeks van namen wordt wel de stamreeks genoemd. Zo werd al vrij spoedig de naam van Marinus Leendertse gevonden als oudst vindbare stamvader. Met hem is het allemaal begonnen, alhoewel. Ook hij moet een vader gehad hebben die we helaas tot op heden nog niet hebben kunnen vinden. Marinus Leendertse trouwde overigens in 1663 en moet dus ongeveer rond 1640 zijn geboren. Zijn kinderen (in totaal 8) werden geboren in St.Annaland op het eiland Tholen en daar treft men heden ten dage nog steeds de meeste Goedegebuure's aan.

St.Annaland mag met recht een broeinest van Goedegebuure's genoemd worden. Overigens is het goed om hier op te merken dat de naam Goedegebuure door ons in vele varianten in akten en kerkelijke registers aangetroffen is, nl.:

Goedegebuure(n), Goedegebure(n), Goedegebuur, Goedgebuur, Goetgebuur, Goetgebeur, Goedebuur

In vrijwel alle gevallen moet dit te wijten zijn aan de slordigheid waarmee ambtenaren van de Burgerlijke stand en hun voorgangers in de kerken destijds de boekhouding bijhielden. Het is duidelijk uit de vele akten gebleken dat de tegenwoordig levende Goedegebuure's, Goedegebure's etc. regelrechte familiebanden hebben.

Grofweg samengevat kan gesteld worden dat onze voorouders tot midden 1700 altijd in St.Annaland gewoond hebben, dat daarna een kleine tak zich heeft gevormd in St.Maartensdijk en dat vanaf midden 1800 een vrij grote tak zich ontwikkeld heeft in 's Heer Arendskerke. Pas vanaf de laatste eeuwwisseling is de Nederlander (en dus ook de Goedegebuure) mobiel geworden en heeft zich over het gehele land verspreid. Vandaag de dag treffen we dan ook Goedegebuure's in plaatsen als Amsterdam, Bergen op Zoom, Capelle a/d IJssel, Delft, Elst, Gorinchem, Geldermalsen, Noordgouwe en Zierikzee aan.

Hoe zijn wij aan alle gegevens tot nu toe gekomen? In feite op een 2-tal manieren:

via de officiële archieven in Middelburg en St.Maartensdijk. Daarin zijn de gegevens gevonden vanaf plusminus 1640 tot en met plusminus 1920. Na 1920 zijn de officiële archieven niet meer openbaar, hetgeen betekent dat wij de laatste 4 generaties ergens anders moesten zoeken - via het sturen van enquêteformulieren naar alle in leven zijnde en in het telefoonboek vermelde Goedegebuure's met het verzoek deze formulieren zo compleet mogelijk in te vullen.

Uiteraard zullen onze gegevens niet voor 100% compleet en betrouwbaar zijn. Met name geldt dat voor de jongste 4 generaties omdat wij daarvoor afhankelijk waren van de mate waarin op de enquête is gereageerd (helaas is slechts ca. 30% van de enquêteformulieren door ons terug ontvangen).

Indien u vragen heeft of aanvullingen denkt te hebben uit de hedendaagse tijd dan houden wij ons graag aanbevolen. Vooral gegevens uit krantenadvertenties inzake geboorte, overlijden en huwelijken zijn van harte welkom.

U kunt deze mailen aan:

joop.goedegebuure@logicacmg.com

of

adg@zeelandnet.nl